Když máte ve svém okolí někoho s alergií na lepek, nebo jí trpíte vy sami, jiné druhy než pšeničná mouka se pro vás staly běžnou záležitostí. Pokud ale lepek řešit nemusíte, může být seznámení s novým druhem mouky velmi zajímavé a obohatit váš běžný jídelníček. Pro nás středoevropany je pšeničná mouka stejně běžná, jako pro asiaty mouka rýžová. Je bezlepková, lehce stravitelná, obsahuje vitamíny B, E, PP, aminokyseliny, vlákniny a velké množství minerálních látek, včetně mědi, zinku, fosforu a železa. V kuchyni ji využijete hlavně na zahuštění pokrmů jako jsou polévky a jako náhrada bílé mouky při pečení a běžném vaření. Skvělá je do palačinek nebo nepečených moučníků, pro klasické pečení ji smíchejte s dalším druhem mouky.
Pro plnou náhradu bílé mouky můžete využít například mouku špaldovou. Špalda je nešlechtěná pšenice a obsahuje lepek, je však alergiky dobře snášen a tělu dodá vlákninu, vitamíny i minerály. Pečivu i moučníkům dodá jemnou oříškovou chuť. Pro zlepšení chuti můžete část množství nahradit mandlovou moukou, která je skvělá nejen pro pečení, ale i do zmrzlin nebo smoothie. Vyzkoušet můžete i různé kombinace s moukou kukuřičnou, sójovou nebo pohankovou.
Každá mouka má své vlastnosti, díky kterým je či není vhodná pro určitý druh pečení nebo zpracování a i když třeba pro začátek budete potřebovat trochu trpělivosti, vyplatí se to. Nebojte se experimentovat a zkoušet různé druhy mouky. Široký výběr najdete na www.puritas.cz včetně tipů na použití i receptů. Oblíbené moučníky nebo buchty dostanou nový rozměr chuti, objevíte nevyzkoušené recepty nebo postupy a uděláte i něco dobrého pro své zdraví.