Čerstvé potraviny chutnají nejlépe a mají tu nejlepší kvalitu. U mnoha z nich, třeba u ovoce a ryb, však právě kvalita postupem času klesá a museli bychom stát přímo pod stromem nebo na rybářské lodi, abychom měli jistotu dokonalé čerstvosti. Ideální způsob pro zachování kvality je mrazení. Proč tomu tak je?
Kvalitní a chutné
Pro vyvážený jídelníček, který je základem zdravého životního stylu, bychom měli zařadit co nejvíce čerstvých potravin, ovoce i zeleniny. V sezóně není až takový problém čerstvou zeleninu a ovoce sehnat, ale mimo ni ano. Tedy čerstvou a kvalitní, pulty supermarketů samozřejmě nabízí téměř jakýkoli druh ovoce či zeleniny po celý rok. Často se ale jedná o plody sklizené ještě před dozráním, aby je následná složitá doprava nepoškodila, a k jejich dozrávání dochází na lodích a ve skladech pod umělým světlem. Takové plody nejen, že nemají tu správnou chuť a vůni, ale také obsah vitamínů a minerálů je minimální. Je tak lepší koupit kvalitní mražené ovoce a zeleninu, kdy dochází k zamrazení hned po sklizni zralých plodů a kvalita i chuť a vůně jsou zachovány, stejně jako vitamíny. Po rozmrazení pak máme k dispozici ovoce i zeleninu, jako bychom je právě sklidili ze stromů a polí.
I ryby mají jen omezený čas
Stejný problém s čerstvostí je například i u ryb. Klasické ryby je nutné do 3 – 4 dní od výlovu zpracovat a sníst, pak už se začnou kazit. Za tuto dobu ale jen málokterý dopravce stihne dodat rybu na pulty obchodů na druhé straně světa, často tak dochází k zamrazení a opětovnému rozmrazení, což na kvalitě ani chuti rozhodně nepřidá. Čerstvé ryby si tak můžeme dopřát z nabídky lokálních dodavatelů a u ostatních se raději opět spolehnout na mráz. U kvalitních dodavatelů se ryby zpracují a zamrazí ihned po výlovu a obsah vody v nich je pouze kolem 5 %. Mražené ryby jsou tak po rozmrazení jako čerstvé při zachování kvality i chuti.
Důležité je nepřerušit mrazicí řetězec, tedy v žádné fázi od zpracování až po dodání na náš stůl by teplota neměla být vyšší než – 18 stupňů, což je kritická hranice. Už po 20 minutách ve vyšší teplotě ztrácí potraviny svou kvalitu i chuť a je lepší takové potraviny již znovu nemrazit. Kvalitní dodavatel má vybavení na uchování i dopravu mrazených potravin v požadovaných teplotách.