Zimní období nám přináší chladné dny, které lákají na útulné chvíle u krbu. Jedním z nejlepších způsobů, jak se zahřát a užít si teplo domova, je připravit si šálek lahodného svařeného vína. Přinášíme vám několik neodolatelných receptů, které vám zpříjemní chvíle s tímto voňavým nápojem.
-
Klasické svařené víno
Suroviny:
1 láhev červeného vína
1 pomeranč (na plátky)
8 hřebíčků
2 skořice
4 lžíce hnědého cukru
V hrnci smíchejte červené víno, přidejte pomerančové plátky, hřebíček, skořici a cukr. Pomalu ohřívejte směs na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí. Víno se nesmí vařit, jen prohřát. Jakmile uvidíte, že se po okrajích začíná tvořit pěna a bublinky, je nápoj připravený. Lze použít i bílé víno, které má jemnější chuť.
-
Svařené bílé víno s brusinkami
Suroviny:
1 láhev bílého vína
1 hrst čerstvých brusinek
1 citron (na plátky)
4 lžíce medu
1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkový lusk
V hrnci začněte ohřívat bílé víno, brusinky, plátky citronu, med a vanilkový extrakt. Přiveďte k mírnému varu a stáhněte na minimum, celý nápoj by se měl jen lehce ohřívat, ne bublat silným varem. Podle potřeby před servírováním dochuťte medem nebo cukrem, podávejte ozdobené brusinkami.
-
Svařené víno s bylinkami
Suroviny:
1 láhev červeného vína
1 pomeranč (šťáva a kůra)
2 lžičky čerstvých rozmarýnových jehliček
4 lžíce javorového sirupu
1 skořice
Červené víno, šťávu a kůru z pomeranče, rozmarýnové jehličky, javorový sirup a skořici přidejte do hrnce, promíchejte a na mírném plameni ohřívejte. Jakmile zahlédnete na hladině bublinky, odstraňte hrnec ze sporáku a nechte celou směs odstát asi 10–15 minut, aby se bylinky dobře ve víně vylouhovaly. Poté opět zahřejte a můžete podávat svařák, který voní po bylinkách a skvěle chutná.
Vyzkoušejte tyto recepty a nechte se hřát vůní a chutí svařeného vína během chladných dnů. Užijte si pohodu a teplé chvilky v kruhu svých blízkých. Cheers!