Na povrchu dokonale křupavé, uvnitř pak vláčné. Kdo by pohrdnul takovou dobrotou, jakými dokáží být sušenky cookies? Navíc se u jejich přípravy mohou zabavit i vaše děti, když jim pořídíte dřevěná razítka, kterými sladkosti samy ozvláštní. „Díky těmto unikátním razítkům na sušenkách vykouzlíte obrázky ve tvaru srdíček, čtyřlístků nebo smajlíků. Cookies sušenky jsou navíc velice variabilní a každý si je může doladit podle toho, co má ve skutečnosti rád – do těsta můžete zamíchat nasekanou čokoládu, oříšky nebo třeba sušené ovoce,“ radí Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů. I příprava těsta nabízí různé varianty, ať už z klasické pšeničné mouky, ale také mnohem zdravější verzi z mouky celozrnné nebo třeba z ovesných vloček (recept na klasické cookies najdete na konci našeho článku).
Klasika, která vás nikdy neomrzí a naopak připomene dětem prázdniny strávené u babičky, tam patří jistě bábovka. K její výrobě by v žádné domácnosti neměla chybět ta správná forma na bábovku, a to ať upřednostňujete silikonové či litinové provedení. Malé děti pak jistě ocení silikonové formy ve tvaru nejrůznějších zvířátek, ať už je to třeba dráček nebo klasický medvídek. „V těchto formách pohodlně upečete domácího „brumíka“ plněného například džemem nebo čokoládou, vhodné jsou ale na přípravu pochoutek z různých druhů těst, ať už piškotových, třených nebo kynutých,“ doplňuje Michal Kubíček.
Příprava smažených plněných koblížků může někomu připadat jako „vyšší dívčí“ co se vaření nebo pečení týče. Ovšem pokud si pořídíte ty správné pomocníky, zvládnete to i doma – krásného tvaru docílíte například díky tvořítku na koblihy, do kterého syrové plněné těsto uzavřete. Pomůže vám navíc nejen při tvoření koblížků, ale také těstovin nebo domácích koláčků. A jestliže si netroufáte ani na kynuté těsto, můžete si koupit už předpřipravenou směs, která zajistí vysokou stabilitu těsta při kynutí i následném smažení. A mezi klasiky a stálice se patří muffiny – malé buchtičky v papírových košících. Zde opět můžete zapojit své děti a nechat ať se sami rozhodnou o tom, jaké suroviny na těsto použijete nebo jakou barvu a vzor budou mít košíčky. Nezapomeňte si také pořídit plech na muffiny, jinak se vám při pečení pouze v košíčcích rozjedou.
Veškeré pomocníky najdete na www.SvetCukraru.cz
Recept na cookies – 30 ks
Budeme potřebovat:
150 g změklého kvalitního másla
2 čajové lžičky vanilkového extraktu
160 g cukru krystal
1 vejce
225 g hladké mouky
½ čajové lžičky sody
¼ lžičky soli
200 g čokolády podle vaší preference (seženete na svetcukraru.cz)
dřevěné razítko na cookies (seženete na svetcukraru.cz)
1. Předehřejte si nejdříve troubu na 190 °C a plech vyložte pečicím papírem. Do mísy vložte máslo a cukr a šlehejte, dokud není směs vláčná a krémová. Potom zašlehejte vajíčko a vanilku.
2. Do mísy přesejte mouku, sodu a následně sůl a zamíchejte vařečkou. Nakonec dobře vmíchejte nalámanou čokoládu.
3. Lžící vytvořte z těsta menší kopečky a rozdělte je na plech. Udělejte mezi nimi dostatečné mezery, jelikož cookies se při pečení mírně rozjedou. Razítky natiskněte na cookies obrázky.
4. Pečte asi 8-10 minut, okraje by měly být zlatavě hnědé, ale uvnitř sušenky ještě vláčné.
Kontakt pro média: Eliška Mezuláníková, e-mail: e.mezulanikova@tristarprom.cz, tel.: 737113178
O Světě cukrářů
Se Světem cukrářů se jakékoliv pečení okamžitě promění v umění, jelikož se správným vybavením je to zkrátka hračka. Vše potřebné pro všechny začátečníky i pokročilé je k dispozici v největším e-shopu na českém trhu Svět cukrářů, a to ať už se jedná o suroviny na výrobu, cukrářské nebo pekařské potřeby nebo doplňky ke stolování. Potěšit své blízké čerstvě upečenou kremrolí a doma připravenými makronkami nebylo nikdy jednodušší. Myslíme navíc i na ty, kteří shánějí suroviny například bez lepku, AZO barviv nebo vyžadují suroviny bez geneticky modifikovaných surovin. To vše k výběru pohodlně na jednom místě.
5. Nechte malou chvíli vychladnout na plechu, poté přemístěte na chladicí mřížku.