Mikrovlnná trouba je v dnešní době již standardním a neodmyslitelným spotřebičem v téměř každé domácnosti. Věděli jste však, že moderní mikrovlnka vám nejenom ohřeje pokrmy, ale také s její pomocí jídlo od začátku připravíte? Je to jednoduché, rychlé a také nenáročné na nádobí.
V tomto článku se dočtete, jak si v běžné mikrovlnné troubě bez speciálních funkcí pohodlně připravit jídlo v každé denní době – tedy snídani, oběd i večeři.
Ovocná bublanina
Pokud patříte mezi ty, kteří milují sladké snídaně, tento recept si jistě oblíbíte. A to nejen kvůli jeho jednoduchosti, ale především kvůli skvělé chuti a rychlosti přípravy. Jistě oceníte také spoustu variací chutí, protože do bublaniny můžete dát jakékoli ovoce, a to i zavařené. Pro přípravu budete potřebovat:
- ½ hrnku polohrubé a ½ hrnku hladké mouky,
- ½ hrnku cukru krystal,
- 2 celá vejce,
- ½ hrnku mléka,
- ½ hrnku oleje,
- vanilkový pudink,
- 2 lžičky prášku do pečiva,
- ovoce dle chuti,
- máslo a mouku na vymazání a vysypání hrnku.
Postup je velice jednoduchý: stačí všechny ingredience, kromě ovoce, smíchat dohromady. Polovinu vzniklého těsta nalijeme do vymazaného a vysypaného hrníčku větších rozměrů, těsto nabude. Na těsto dáme část kousků ovoce, dolijeme zbytkem těsta a vrch opět poklademe ovocem. V mikrovlnné troubě pečeme asi 7–8 minut při výkonu 700 W. Pokud těsto po této době ještě lepí, přidejte další minutu. Na závěr můžeme pocukrovat. Bublanina se dá perfektně doplnit bílým jogurtem.
Rajská polévka z čerstvých rajčat
Rajčatová polévka je skvělou volbou nejen do horkých letních dnů, kdy není chuť na dlouhé vaření. Abyste si mohli pochutnat na rajčatové polévce, budete potřebovat:
- 1 střední cibuli,
- 4 nakrájená rajčata zbavená slupky,
- lžíci rajčatového protlaku,
- 0,5 litru zeleninového vývaru, nebo stejné množství vody a kostku zeleninového bujonu,
- čerstvou bazalku,
- sůl, pepř a cukr dle chuti,
- olivový olej, nebo oříšek másla.
Nadrobno nakrájenou cibuli zesklovatíme na troše olivového oleje, nebo másle, v mikrovlnné troubě. Výkon nastavíme na 700 W a ohříváme 2 minuty. Poté přilijeme zeleninový vývar, případně vodu a kostku zeleninového bujonu a vaříme při stejném výkonu 5 minut. Přidáme rajčata a protlak s bazalkou a opět vaříme 5 minut. Na závěr polévku rozmixujeme, dochutíme dle vlastní chuti. Servírovat můžeme s opečeným toastem a zakysanou smetanou.
Slaný koláč quiche
Quiche je tradiční koláč s kořeny ve Francii a je perfektní variantou pro jednoduchou večeři. Na přípravu slaného koláče v mikrovlnné troubě budete potřebovat:
- 2 vejce,
- 3 polévkové lžíce mléka,
- ½ bagety,
- 2 lžíce smetanového sýru,
- plátek prosciutta nebo slaniny,
- tymián nebo jarní cibulku,
- dijonskou hořčici,
- sůl a pepř.
Vejce s mlékem rozšlehejte v hrníčku, osolte a opepřete. Přidejte nalámanou bagetu a společně se sýrem smíchejte dohromady. Nakrájené prosciutto nebo slaninu položte na vzniklou směs a ozdobte bylinkami. V mikrovlnné troubě při výkonu 1000 W připravujete minutu a půl.
Receptů pro mikrovlnné trouby je mnoho a získávají na oblibě. Jedná se o rychlou a efektivní přípravu jídla, které připravíte opravdu během pár minut a za použití minimálního množství nádobí. Mikrovlnka je tak opravdu všestranným a užitečným pomocníkem v každé kuchyni.