Počasí máme konečně letní, a proto nastal ten pravý čas přichystat se na grilování, které v našich končinách tolik milujeme. Pohostit rodinu či přátele za teplého letního podvečera na terase nebo na zahradě dobrotami připravenými na žhavém roštu, tomu se nic nevyrovná. Jak se stát mistry v grilování, vyhlášenými široko daleko svým umem?
Výběr grilu nenechávejte náhodě
Vzhledem k různorodosti dnešního sortimentu platí, že není gril jako gril. Je proto potřeba se rozhodnout, který z nich je pro vás ten správný. Pokud jste jen příležitostným kuchařem a potrpíte si během přípravy pokrmů na jistý komfort, pak pro vás budou správnou volbou plynové grily. Hořáky zažehnete jediným stiskem tlačítka, a když potřebujete, dá se grilované maso jednoduše přiklopit nerezovým poklopem, který zajistí rovnoměrnou cirkulaci horkého vzduchu. Některé modely plynových grilů mají spousty moderních vychytávek, které přípravu masa promění v zážitek sám o sobě. Jsou vybaveny mj. i teploměrem, na kterém můžete pohodlně kontrolovat teplotu grilu.
Pravověrní kuchaři dávají stále ještě přednost grilu s dřevěnými uhlíky. Propůjčují masu nezaměnitelné kouřové aroma a zastánci tradice na ně proto nedají dopustit. I u grilů na dřevěné uhlí najdeme celou řadu zlepšováků, které grilování usnadní a udělají z něj příjemný zážitek.
Jak připravit maso na gril
Důležité je vyndat maso z lednice několik hodin před grilováním, aby nebylo úplně studené. Pokud dáte na gril maso čerstvě vytažené z lednice, ztuhne a nebude tolik chutné. Pokud budete připravovat ryby nebo mořské plody, rozmrazte je při pokojové teplotě, aby maso zůstalo kvalitní. Důležité je také porcování masa na přiměřeně široké plátky, obzvláště u steaků. Šéfkuchaři doporučují krájet hovězí na 3 cm silné plátky, vepřové zhruba na 2 cm. Podle druhu masa se také liší délka marinování. Kuřecímu stačí krátký čas, zhruba hodina, kdežto hovězí se marinuje až 24 hodin. U vepřového se doporučuje doba marinování kolem 2 hodin.
Jak správně grilovat
Během grilování maso nikdy nepropichujte vidličkou, aby z něj nevytékala šťáva a gril zbytečně neprskal. Na správně rozpáleném uhelném grilu maso při položení na rošt zasyčí. Vlákna se tak rychle zatáhnou a uzamknou v sobě chutnou šťávu. Co se týče času potřebného grilování masa, ten v první řadě závisí na druhu masa a jeho tloušťce. Obecně platí, že na každý centimetr výšky připadají 2 minuty grilování. Pokud tedy máte steak o výšce 3 cm, grilujte ho celkem 6 minut, tedy 3 minuty na každé straně. Při grilování maso otáčejte nejlépe jen jednou a vždy kleštěmi, abyste jej zbytečně nepropichovali a nezbavovali šťávy.
Výslužky pro hosty
Strávníci jistě ocení, když každého při odchodu vybavíte výslužkou. Dejte si tu práci a výslužku přichystejte do stylových gastro krabiček. Velmi praktické krabičky na různé pokrmy a potraviny nabízí tuzemský výrobce obalových materiálů Paketo.cz . Díky jejich konstrukci a pevnému materiálu budou uložené pokrmy od vás v bezpečí. Krabičky také můžete nechat graficky potisknout vlastním motivem či fotografií v digitální kvalitě. Tisknout je možné už od malého počtu kusů na všechny druhy vlnitých lepenek, hladké lepenky i na grafické papíry.
Základem je si určitě najít, které grily se v dnešní době prodávají a po čem je poptávka. Totiž dělat třeba v dnešní době jídlo na elektrickém grilu už nemusí být tak v módě. Pravdou je, že je jídlo rychle hotové, ale třeba zase oproti grilu na dřevěné uhlí postrádá ten nádech, který je spojen třeba s uzením a tak podobně.
Já jsem se rozhodla pro tzv. first minute u nás na zahradě. Domácí koktejl, oblíbená hudba, kámošky, grilovačka a bazén, na který si sice ještě šetřím, ale myslím, že do toho půjdu. Vždyť kdo tuší, kdy toto bláznovství skončí? Zatím jsem rozhodnuta pro tuto českou značku – https://www.svetrelaxu.cz/info/intex-bazeny-virivky/.
Máte někdo nějaké zkušenosti, prosím?