Ve skutečnosti jde o luštěninu zdraví prospěšnou, kterou lze sehnat v různých podobách. U nás však ještě nejsou tak běžně využívané, pokud se člověk nezajímá o zdravou výživu. Faktem však zůstává, že člověk by ji měl konzumovat pravidelně. Vždyť i takový čočkový salát může být vynikající.
Ač si to neuvědomujeme, čočka je velmi výživná, obsahuje totiž málo vody. Také ale obsahuje železo a vlákninu – i ty jsou pro nás nezbytné.
Luštěnina mnoha barev
U nás je nejvíce používána čočka zelená, při vaření neztrácí svůj tvar, ovšem doba varu je celkem dlouhá, tu lze zkrátit díky několikahodinovému namáčení. Do této skupiny lze zařadit i francouzskou čočku Puy.
Dále existuje čočka červená, která si postupně získává své místo v našich kuchyních. Tento druh nezpůsobuje nadýmání a to je jeho velká výhoda. Nemusí se namáčet předem a uvaří se během několika minut, pozor ale, aby se nepřevařila, mohla by se rozpadnout. Díky nenadýmavosti se perfektně hodí při zavádění příkrmů u malých dětí. Černá čočka – Beluga není příliš známá, obsahuje velké množství bílkovin a vlákniny, ale také antioxidanty, vitamíny B a minerály. Před vařením ji máčet nemusíte.
Žlutá čočka, také ne příliš známá, ale s vysokým obsahem vlákniny a vitamínů skupiny B, železa, selenu a zinku. Tento druh se hodí do pokrmů s indickými druhy koření.
Za zmínku stojí i čočka hnědá, její chuť je podobná chuti oříšků. Při varu celkem drží tvar, ale i zde však hrozí rozvaření.
Ať si vyberete kterýkoli druh, vězte, že pro své zdraví děláte to nejlepší. Nakoupit ji můžete u nás v obchodě. A pamatujte, protože každý druh má jiné vlastnosti, i způsob a doba přípravy se liší, neexistuje jeden univerzální návod!
Autor: e-shop Puritas©