Připravit jahodový džem není zas tak těžké jak se zdá. Zaleží na množství jaké byste chtěly. A v případě, že nemáte rádi zrovna jahody, vyměnte je za jiné ovoce. Třeba borůvky.
Ingredience
Jahody
Cukr
želírovací přípravek
Postup
Jahody omyjeme a zvážíme. Na jeden kilogram ovoce nasypeme půl až tři čtvrtě kilogramu cukru (podle ovoce). Dále musíme mít želírovací přípravek. Např : na dvě kila jahod, dáme kilo a půl cukru, a tři želírovací přípravky. Jahody dáme do většího hrnce. Poté jahody v hrnci rozmixujeme nebo rozmačkáme. Pak přidáme půl deci vody a uvedeme do varu. Stále mícháme, aby se nepřipálilo. Jakmile se začne vařit, stáhneme plamen a za stálého míchání vaříme tak deset minut. Voda se částečně odpaří. V části cukru rozmícháme želírovací prostředek a společně s ostatním cukrem nasypeme do rozvařeného ovoce. Zamícháme, aby se všechen cukr rozpustil. Opatrně mícháme a vaříme asi tři minuty od chvíle varu. Pak odstavíme.
Ještě teplý džem můžeme plnit pomocí nálevky či naběračky do menších sklenic. Rychle uzavřeme a postavíme na víčko. Jestliže nestihneme marmeládu přelít do sklenic ještě vřelou, nebudeme sklenice převracet, ale sterilizujeme je 25 až 30 minut při minimálně 80 stupních Celsia.