Správně si připravit čaj zvládne úplně každý, není to žádná věda. Univerzální postup pro všechny druhy asi nikde nenaleznete, každý čaj má totiž svá specifika – rozdílná doba louhování čaje, teplota vody, množství čaje i správné nádobí. Navíc jsou chutě všech milovníků čaje individuální. Záleží také na vaší náladě, příležitosti i vkusu.

 

Příprava bylinného čaje

U bylinných čajů se jejich příprava odvíjí od druhu bylinky, kterou jste si vybrali. Všechny bylinky včetně plodů jako je například bylinný čaj rakytníkový nebo šípkový čaj však zalévejte vroucí vodou a nechte je dlouho louhovat minimálně 10 minut. Vždy dodržujte dobu, uvedenou na balení, bylinné čaje totiž velmi rychle hořknou ve chvíli, kdy je necháte louhovat déle, než je doporučeno.

 

Příprava černého čaje

Černý čaj je nejvíce známý a jeho příprava je jedna z nejjednodušších. Má také mnohá využití, od kterých se odvíjí doba louhování. Pokud si dáváte kvalitní sypaný černý čaj na povzbuzení, louhujte jej pouze 2-3 minuty. Dáváte-li si jej na zažívací potíže, doba louhování by měla být 5 minut. Černý čaj má velmi výraznou chuť. Z jedné dávky připravíte pouze jeden plnohodnotný nálev.

Příprava čaje maté

Čaj vyrobený z Cesmíny paraguayské oceníte hlavně při nutnosti koncentrace – v práci, škole a v situacích, které vyžadují Vaši neustálou bdělost. Čaj maté vás povzbudí a dodá energii při duševní i fyzické únavě. Pokud tedy není ani kvalitní zrnková káva nic pro vás, dopřejte si čaj maté, který vás postaví na nohy během chvilky! Připravit si jej můžete tradičně po jihoamericku, kde je maté doma, nebo po evropsku. Na jihoamerickou verzi si připravte tradiční vysušenou tykvovou slupku – kalabasu. Do té dáte 2-3 čajové lžičky čaje a zalijete teplou vodou. Za pár minut příprava pokračuje – kalabasu dolijte horkou vodou. Za 3 minuty je čaj hotový a připravený k pití. Evropská varianta přípravy čaje maté je o něco jednodušší. Stačí zalít maté vodou o 80 stupních a necháte jej 5 minut louhovat.

 

Příprava ovocného čaje

Ovocné čaje jsou nejvíce oblíbené pro svoji osvěžující, příjemně nakyslou chuť, výraznou barvu i vůni. Vybrat si můžete mezi jednodruhovými čaji nebo speciálními mixy, které v sobě snoubí lahodné chutě více druhů ovoce. Ovocný čaj se připraví velmi snadno a nepotřebujete k tomu žádné speciální nádobí. Ovocný čaj se zalévá vroucí vodou, doba louhování je 5-8 minut. Dávejte si pozor, abyste čaj nescedili příliš brzy, všechny složky by se nemusely dobře vylouhovat!

Příprava zeleného čaje

V tradičních čajových zemích je příprava zeleného čaje téměř posvátným rituálem, udělejte si ten svůj u vás doma! Pokud si chcete vychutnat lahodný a povzbuzující šálek, měli byste dodržovat tato pravidla. 2 čajové lžičky v hrníčku zalijte 80 stupňovou vodou, určitě ne vroucí! Z čaje by se uvolnilo velké množství tříslovin a zelený čaj by zhořkl. Doba louhování zeleného čaje se liší s každým druhem, může trvat 30 vteřin, ale i několik minut. Z jedné dávky je možné připravit až dva nálevy. Zelený čaj se zpravidla nesladí.

1 komentář

  1. Na správnou přípravu čaje je vhodné mít doma hlavně pořádné vybavení. Hrníček a lžička v dnešní době nestačí, nežijeme v komunismu naštěstí. Je to o výběru dané odrůdy čaje, skladování – já třeba používám dřevěné krabičky na čaj, dále o teplotě vody, ve které louhujeme a tak podobně. Je to alchymie prostě.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno