Maso v hlavní roli
Základem je samozřejmě kvalitní maso. Vybírejte spíše prorostlé kousky než libové, protože nebudou vysušené, ale pěkně šťavnaté. Zaměřte se i na tloušťku – správný steak by totiž měl být nakrájený na šířku 5-7 cm. Před samotným grilováním je vhodné maso upravit. Zapomeňte však na množství koření, marinády či koupání v omáčkách. Tyto přísady steaku mohou jenom uškodit. Jednak přebijí chuť samotného masa, ale také marinády či grilovací omáčky se velmi rády připalují, a to není zrovna to, co byste chtěli na talíři vidět (a konzumovat). Bohatě vám postačí sůl, pepř, česnek nebo čerstvé bylinky. Pozornost věnujte i tomu, aby bylo maso dostatečně uleželé. Je naprosto nevhodné jej z lednice dávat rovnou na gril. Dostane totiž šok, rychle se zatáhne a ztratí svoji šťavnatost. Maso proto vytáhněte z chladničky minimálně dvě hodiny před grilováním. Mělo by mít pokojovou teplotu.
Grilujeme
Dalším krokem ke gurmánskému zážitku je steak správně připravit. Rozpalte gril a maso z každé strany minutu opékejte. Poté snižte plamen a pečte maso o nižší teplotě. Dobrým tipem, pokud grilujete libovější maso, je gril namazat slaninou či sádlem. Jak moc maso opéct? Záleží na chuťových preferencích každého. Obecně se však rozlišují čtyři stupně. Raw je steak téměř syrový. Má tenkou křupavou kůrku, zbytek je však neupečený, avšak teplý. Rare je napovrchu opečený (hnědý), avšak prostředek je syrový (růžový). Medium je zlatý střed – kůrka je propečená a uvnitř je steak růžový, avšak není krvavý. Posledním stupněm je well done, který je kompletně opečený.
Nezapomeňte také na vhodnou přílohu, ke steaku se hodí jak hranolky, americké brambory, tak chléb či salát.
Kvalitní náčiní
Pro správně udělaný steak, potřebujete také odpovídající gril. Typicky kouřové chuti dosáhnete pouze se zahradním grilem na uhlí, avšak tento typ grilování je také nejméně zdravý. Pokud si přejete žít zdravě, avšak lahodných grilovaných lahůdek se vzdát nechcete, ideálním řešením je stolní elektrický gril. Orava EG-200 nejen, že vám poskytne zdravější variantu grilování, ale také si díky němu můžete steaky dopřávat po celý rok – ne jen v sezóně. Disponuje dvěmi žebrovanými deskami s nepřilnavou plochou a miskami, které zachycují přebytečný tuk. Obsluha je velmi jednoduchá, vpředu umístěná světelná kontrolka vás během přípravy informuje o zvolené teplotě, kterou si nastavíte podle druhu pokrmu. Také čištění je hračka – stačí ho otřít papírovým ubrouskem. Pokud vás elektrický gril Orava EG-200 zaujal, najdete ho na webu www.orava.eu.