Káva je dnes gastronomickým hitem. Existuje totiž mnoho druhů, takže každý si může vybrat jeho oblíbený nápoj. Ty tam jsou doby, kdy se podával jen hořký „turek“, dnes můžete mít nápoj zjemněný mlékem, slazený sirupem. Zůstaňme však u mléčných variací. Víte, jaký je rozdíl mezi latte, cappuccinem a macchiatem? Stačí znát základy a uvidíte, že si perfektní kávu připravíte i doma.
Káva je dnes gastronomickým hitem. Existuje totiž mnoho druhů, takže každý si může vybrat jeho oblíbený nápoj. Ty tam jsou doby, kdy se podával jen hořký „turek“, dnes můžete mít nápoj zjemněný mlékem, slazený sirupem. Zůstaňme však u mléčných variací. Víte, jaký je rozdíl mezi latte, cappuccinem a macchiatem? Stačí znát základy a uvidíte, že si perfektní kávu připravíte i doma.
Jak připravit cappucino?
Tak nějak tušíme, že ve všech je mléko, dle chuti víme, že mají jiné tóny. Cappucino se dělá z espressa, mléka a našlehané mléčné pěny. Pokud si jej budete připravovat sami doma, tak mléko by mělo mít teplotu 55‒60 stupňů, i to významně ovlivňuje chuť. Připravíte si klasické espresso, poté vyšleháte ono mléko napěňovačem, následně jej lehce vlijete do středu šálku s kávou a ke konci hrnek naklopíte tak, aby se do cappuccina dostala všechna pěna. Cappucino je tedy jemný kávový nápoj s bohatou pěnou.
Co je latte?
Latte na rozdíl od cappuccina nepotřebuje espresso, lze jej připravit z filtrované i překapávané kávy. Možná znáte i moderní variace, kdy se ani káva nepoužívá, například chai latte je z čaje a mléka. Latte bývá také podáváno v úzké a vysoké sklenici, cappucino v šálku. Jinak je příprava latte obdobná, využívá se káva, mléko, našlehaná mléčná pěna (ovšem například v Itálii byste pěnu v latte těžko hledali).
Jak se dělá macchiato?
A máme tu poslední variaci. Macchiato, přesněji se říká latte macchiato. Rozdíl mezi ním a klasickým macchiatem je ten, že zatímco klasické latte se připravuje ze dvou vrstev, macchiato ze tří. Nejprve se napění mléko do pěny, ta se nalije do sklenice a nechá se 30 sekund stát, aby se povrch „zpevnil“. Poté můžete přilévat espresso, které proteče mezi pěnu a mléko a vzniknou tak ony tři vrstvy. Jde sice o jemné nuance v přípravě těchto druhů káv, ale i ty umí pěkně odlišit chutě oblíbeného nápoje.