Léto představuje ideální čas na experimentování s chutěmi. Co si třeba zkusit „vyladit“ jeden ze světově nejoblíbenějších nápojů – lahodnou kávu?
Espresso tonic
Espresso tonic se stal hitem loňského léta, avšak ani v tom letošním se rozhodně neztratí. Potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i vaše oči, vypadá totiž úžasně. Ve své nabídce ho má řada kaváren, ale připravit si tento silný hořko-svěží mix můžete i sami v pohodlí domova. Základ tvoří espresso z kávovaru, které může být klidně i dvojité. Do širší skleničky o objemu asi 350 ml dejte led, pak přilijte asi do poloviny ledově vychlazený tonic a na úplný závěr pak opatrně a pomalu vlévejte čerstvou kávu. Pohlídejte si, aby se vrstvy nepromíchaly a drink vypadal efektně. Potřebujete-li pořádnou vzpruhu, zahnat únavu nebo se dostat zpátky do formy po probdělé či prohýřené noci, pak se vám to s tímto nápojem zaručeně povede!
Čokoládové frappé
Proslulé frappé asi není třeba nijak zvlášť představovat. Nápoj, který vznikl v Řecku v podstatě náhodou, si brzy vydobyl své čestné místo na slunci, a získal si celosvětovou oblibu. Těžko si do horkých dní představit lahodnější osvěžující kombinaci než ledovou kávu s čokoládou. Pravda, tato verze sice rozhodně nepotěší chronické dietářky, protože obsahuje poměrně velké množství kalorií, ale všichni ostatní z ní budou nadšení. Jak si tedy čokoládové frappé vytvořit? Receptů existuje celá řada, my přinášíme jeden z těch jednodušších. Ve frapovači připravíte známý nápoj, který poté přilijete k čokoládovému sirupu do připravené sklenice a popíjíte.
Káva affogato
K létu neodmyslitelně patří také zmrzlina. Co ji tedy zkusit spojit s kávou a vykouzlit neodolatelné sladké pokušení v podobě kávy affogato? Ta je na pomezí mezi dezertem, koktejlem a nápojem. Skvěle funguje nejen kombinace ledové zmrzliny a horkého espressa, ale i kombinace sladké a hořké chuti. Rozpouštějící se sladká smetanová zmrzlina totiž kávu krásně dochucuje. Tuto delikatesu si hravě připravíte sami doma. Stačí jen přes porci vanilkové zmrzliny přelít dvojité espresso. Nahoru nastrouhejte pár hoblinek čokolády a vychutnávejte!