Moringa olejodárná patří k nejužitečnějším rostlinám na naší planetě. Pouhých 100 gramů sušených lístků nebo prášku moringy našemu tělu zajistí více než stoprocentní doporučenou denní dávku vitaminů a důležitých živin. V mnoha oblastech světa je důležitou součástí základní potravy. Obsahuje totiž správný poměr vitamínů a minerálů, které dokáže lidský organismus správně vstřebat.
Jde o jedinečný zdroj čistě rostlinných bílkovin, obsahující až 46 antioxidantů a přes 90 vitaminů, minerálů a aminokyselin. Svou koncentrací přírodních živin převyšuje mnohé jiné superpotraviny. Dokázal dokonce uchránit obyvatele indického subkontinentu nebo Afriky před hladomorem! Původně pochází z Indie, kde je již po tisíciletí používána v ajurvédské medicíně k léčbě více než 300 chorob. Časem se rozšířila do celého světa. Dnes tento zázračný produkt přírody s blahodárnými účinky postupně objevuje i západní svět.
V mnoha oblastech světa je důležitou součástí základní stravy pro dospělé i děti a hojně jejích blahodárných účinků využívá i tradiční lidové léčitelství. Tradiční indická ajurvéda ji již několik tisíc let využívá při řešení různých zdravotních obtíží, od astmatu přes neplodnost, kardiovaskulární obtíže, hormonální nerovnováhu, revmatismus až po preventivní detoxikaci organismu. Díky všestrannému využití je moringa vhodná pro každého, kdo má zvýšené nároky na svůj organismus. Patří sem sportovci, děti, senioři a pracovně velmi vytížení lidé, kteří musejí často čelit stresu. Pokud se rozhodnete zpestřit si jídelníček právě moringou, dejte pozor na její kvalitu, aby se k vám dostaly všechny její zdraví prospěšné látky. Kvalitní moringu kupujte jen z ověřených zdrojů.
Jak moringu užívat?
Namletý prášek z usušených listů se dá užívat různými způsoby. „Moringa se dá konzumovat v několika různých formách. Jsou to tablety z rostlinné želatiny, do kterých je moringa nakapslována, dále pak sypký prášek ze sušených lístků tohoto zázračného keře a pak také čajové směsi s moringou,“ vysvětluje Ivana Bednářová, zakladatelka rodinného podniku HERBandME.cz. Tuto zázračnou rostlinu nakupují přímo na Filipínách, kde osobně kontrolují podmínky pěstování a následně zpracování surovin, aby bylo možné garantovat nejvyšší možnou kvalitu. Prášek z moringy můžete také přidávat do polévek, omáček nebo jiných jídel či si připravit ovocná smoothie a čaj. Stačí se inspirovat recepty, které vytvořila výživová poradkyně a autorka několika kuchařek Štěpánka Čápová. „Chcete-li si vychutnat rychlý a lahodný moringový nápoj, jednoduše vezměte půl lžičky prášku moringa, přidejte lžičku medu, vymačkejte trochu citronu a vše smíchejte dohromady. Poté přidejte vodu a můžete pít.“