Švestky jsou velmi oblíbené ovoce, které máme běžně k dispozici. Tak jako ostatní sezónní ovoce, i švestky můžeme koupit třeba uprostřed zimy. Jen to není úplně ono, nejsou voňavé od sluníčka a nemají tu pravou letní chuť. Ovšem ty letní švestky si můžeme díky sušení uchovat na zimu a použít při přípravě jídel i jako zdravou cukrovinku. Tedy až poté, co z čerstvých uděláme povidla a kynuté knedlíky a koláč s drobenkou a všechny ostatní dobroty, které si se švestkami spojujeme. I sušené ale můžeme na většinu těchto pochutin použít a navíc i na mnoho dalších. Za dob našich babiček bylo sušené ovoce odměnou pro děti i dospělé místo dnešních bonbónů nebo sladkostí. Čerstvé švestky si můžete doma usušit sami, ale je to pracné. Jednodušší je už sušené švestky koupit hotové. Na naše zdraví mají pozitivní vliv, posilují srdce i imunitu, jsou zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B, stopových prvků, pomáhají snižovat tlak, vyplavují přebytečnou vodu z těla. V domácích podmínkách se používají také proti zácpě a zlepšení trávení a na snížení cholesterolu.
Jejich specifická chuť se sušením ještě zvýrazní a není nutné je nijak upravovat nebo doslazovat. Sušením ale také švestky ztratí velké množství vody a tak se obsah cukru i kalorií samozřejmě zvýší, proto s jejich konzumací musíme být opatrní, pokud držíme dietu. Čerstvé švestky mají na 100g kolem 52 kalorií a sušené 230 kalorií. I při dietě si můžete s klidným svědomím dopřát menší množství sušených švestek. Vysoký podíl vlákniny a pektiny navodí pocit sytosti a navíc zpomalí vstřebávání cukrů, čímž zlepšují spalování. Skvělé se hodí jako svačinka na delší procházky nebo při aktivním sportu. Výborné jsou k masu, hodí se totiž nejen do sladkých pokrmů, ale chuťově dobře ladí i se slanými. Zkuste s nimi osvěžit třeba zeleninový salát. Sušených švestek se při hubnutí bát nemusíte, jen to s nimi nesmíte přehánět.