I když je to také luštěnina, je oproti ostatním tak trochu jiná. Nejčastěji se prodává loupaná, tedy neobsahuje slupku a proto ani tolik nezpůsobuje nadýmání, které je dalším důvodem k omezení konzumace luštěnin. Červená čočka už slupku nemá, takže se ani nemusí namáčet, prostě ji tak jak je rovnou použijete pro přípravu jídla. Bez slupky ani nemůže naklíčit. A to nejdůležitější: je velmi lehce stravitelná a vaří se podstatně kratší dobu, půlená čočka na uvaření potřebuje asi 6 minut, nepůlená kolem čtvrt hodiny.

Během vaření červená čočka mění barvu, a tak zatímco v syrovém stavu je, jak název napovídá, do červena, při vaření začne žloutnout a uvařená je žlutá. Právě proto, že je loupaná a nemá už slupku, dojde vždy k lehkému rozvaření. Je to tak správně a není to chyba, a pokud ji neuhlídáte a rozvaří se úplně, také se neděje nic hrozného. Červená čočka je vhodná nejen jako příloha, ale i do salátů, pomazánek, na zahuštění polévek, do kaší a pyré a v neposlední řadě také pro další úpravy. Můžete s ní pohodlně nahradit maso. Vyzkoušejte třeba burgery z červené čočky, studený salát nebo některou z pikantních pomazánek.

Luštěniny jsou našemu zdraví velmi prospěšné a červená čočka není výjimkou. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny, vitamínů i minerálů. Podporuje krevní oběh, snižuje cholesterol, vyrovnává pH, obsah železa pomáhá zlepšit krvetvorbu. Je opravdu velmi snadná na přípravu a také chutná, nebojte se ji ve své kuchyni vyzkoušet a brzy se jistě stane trvalou součástí vašeho jídelníčku.

1 komentář

  1. Já jsem si na party vzala barevné čočky a všechny jsem také okouzlila. Můj ex na mě čuměl celý večer, což se mi teda moc nelíbilo, ale tak co už že. Já jsem ráda že jsem si nakonec odvedla jednoho z nejpohlednějších chlapců na pokoj a užili jsme si večer víc, než bych očekávala. Moc fajn akce, Barevné čočky budu brát častěji.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno