Léto je přímo ideální pro odlehčení vašeho jídelníčku a zařazení salátů. Ten dokonce může nahradit řádný oběd, jen musíte vědět, jak na to!
Místo oběda salát
Salát může splňovat nároky plnohodnotného jídla a zasytit, ale musí mít v sobě zastoupeny všechny tři základní živiny tj. tuky, sacharidy a bílkoviny. „Pokud bychom měli salát složený pouze ze zeleniny, dostaneme do sebe jen vitamíny, vlákninu, vodu a minerální látky, což je žádoucí, ale v případě, že salát nahrazuje oběd, nutričně nedostatečné,“ upozorňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování, které spustilo letní dovoz obědových salátů.
Umění kombinací
Špatnou skladbou salátu, či neadekvátního množství surovin můžeme ze zdravého salátu učinit kalorickou bombu, která nebude mít s racionální výživou nic společného. Na co si dát pozor a jak dostaneme do salátu třeba bílkoviny? „Jako u všeho, co sníme, je důležité sledovat složení surovin, které používáme. Bílkovinu můžeme do salátu dostat například sýry. V případě, že použijeme sýr s více jak 30 % tuku v sušině, můžeme hravě překročit podíl tuku, který by v obědu neměl překročit 30 %, říká Kateřina Šimková. Tuk v salátu můžeme mít jak skrytý, jako je v oříškách či semíncích, tak přidaný ve formě dressingu, pozor na to. Bílkoviny do salátu získáme například přidáním masa, šunky, mořských plodů a ryb, tofu, vejci či luštěninami.
Nezeleninové saláty
Saláty nemusí vždy tvořit jen obligátní zeleninový základ. Využívejte nutriční i chuťové pestrosti surovin, jako jsou luštěniny, rýže, pseudoobiloviny, či výrobky z nich. Nový chuťový rozměr a spoustu vitamínů dodají klíčky či čerstvé bylinky. Nechcete-li se starat o nutriční složení obědových salátů, či vám došla inspirace, můžete vyzkoušet sezónní program Zdravého stravování Salát+.
Nevzdávejte se zdravého jídla ani v práci. Služba jidlovpraci.cz vám doveze zdravé krabičky až na pracovní stůl.









