Předkrm, prosím
Něco pravdy na tom možná bude, ale to není nic v porovnání s tím, jak si Vánoce vychutnávají v Itálii. Štědrovečerní tabule je zde totiž víc než bohatá, o těchto gurmánech je známo, že si potrpí na předkrmy a ve Štědrý den to platí dokonce dvojnásob. Stůl se pod jejich množstvím doslova prohýbá, minimálně čtyři předkrmy nejsou ničím neobvyklým. Oblíbené jsou hlavně mořské plody, jako jsou kalamáry, kousky humra či chobotnice, nechybí ani bagety, kvalitní olivové oleje či nejrůznější sýry. Poté přichází na řadu první hlavní chod, kterým jsou pochopitelně těstoviny, bez nich by to zkrátka nešlo. Připravit je lze na tisíce způsobů.
Jde to i bez kapra
Následuje rizoto, které se však tomu českému vůbec nepodobá, liší se nejen chutí, ale i svým vzhledem. Předně na něj potřebujete speciální rýži Arborio, která se vyznačuje velkými zrnky, bílou barvou a velkým množstvím škrobu, takže bývá daleko tekutější a kašovitá. Zajímavostí je, že se připravuje podobně jako těstoviny, to znamená na skus, neznalým tak může připadat trochu nedovařená. Italové jsou proslulí svou konzumací ryb, takže pochopitelně nesmí chybět ani na vánoční tabuli. Smaženého kapra byste však na jejich stole hledali marně, přednost dávají spíše mořským rybám, například lososovi.
Sladká tečka
Na samotný závěr velkolepé hostiny si rádi dopřejí ještě nějaké sladkosti. Oblíbeným dezertem je panettone, bez kterého si vůbec neumí Vánoce představit. Jedná se o sladké pečivo s kandovanými citrusy, které se vyrábí podle staré milánské receptury, přirovnat bychom ho mohli k naší bábovce. Italové k němu nejraději popíjí víno Moscato. Tak, co se letos inspirovat a místo české klasiky, to zkusit po italsku?








