Tradiční recepty na mazanec od babičky asi nebudeme měnit a experimentovat se surovinami, ale na polevu na beránka si můžeme dopřát kvalitní hořkou čokoládu. A protože beránek je většinou spíše ozdoba než zákusek k nedělní kávě a musí vydržet až do koledy, právě k posezení s návštěvou u kávy můžeme zkusit třeba bábovku ze špaldové mouky nebo při pečení nahradit cukr sirupem. K večernímu posezení místo smažených lupínků nachystáme ořechy nebo vyzkoušejte chipsy s červenou řepou. Netradiční červená barva k jaru patří a chuťově vás okouzlí.

Pro koledníky můžeme připravit zdravější ovocné bonbóny bez přidaného cukru nebo oblíbené medvídky se stévií, kde je cukr úplně vynechaný a sladkost zajišťuje právě rostlina stévie. Radost udělá i dobrá čokoláda s nezvyklou příchutí, třeba levandulová nebo s karamelizovanými mandlemi a mořskou solí. Nemusíte malým i velkým koledníkům nabízet jen blýskavé zajíce a vajíčka, kterých jsou plné regály supermarketů.

Možností, jak do svého jídelníčku přidat trochu zdraví a ubrat tuky a cukry je mnoho. Samozřejmě nemusíte hned všechno změnit a celou rodinu připravit o vaše tradiční sušenky nebo dokonalou pečínku, ale drobných změn si nikdo nemusí všimnout, chuť nijak neovlivní a pro vaše zdraví je to velký přínos. Pro začátek zkuste třeba při pečení beránka ubrat trochu cukru, nebo jeho část nahradit medem či datlovým sirupem, k televizi místo křupek připravit třeba chipsy z mořských řas.  Nejen na Velikonoce můžete načerpat inspiraci na zdravější mlsání a třeba i vyzkoušet nové chutě a suroviny.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno