Výroba vína a jeho samotné pití je staré asi jako lidstvo samo. Lisování a následné kvašení vinných hroznů bylo hojně provozováno už ve starověkém Řecku, kde bylo víno považováno za nápoj bohů. V průběhu vývoje lidské společnosti se sice hodně zpopularizovalo pivo, ovšem víno si pořád drží svou neotřesitelnou pozici. Pokud byste chtěli ochutnat neznámé, a přitom velmi kvalitní odrůdy, rozhodně se poohlédněte po vínech z Bulharska, které mají co nabídnout.
V čem vyniká odrůda Viognier?
Původ této odrůdy sahá až do dalekého starověku, konkrétně do oblasti Dalmácie v Chorvatsku. Největšího rozmachu se tato réva dočkala v oblasti Francie, která je svými kvalitními víny proslulá po celém světě. Odrůda Viognier není žádnou výjimkou. Je oblíbená zejména díky silnému květinovému aroma a jemnému nádechu citrusových plodů. I když je toto víno sušší, chutná při zrání v nerezových tancích po meruňce a broskvi. Naopak pokud dostatečně dlouho fermentuje v dubových sudech, přidá se k jedinečné chuti ještě nádech vanilky.
Gergana je skvělou kombinací dvou odrůd
V Bulharsku jsou pěstovány tradiční odrůdy vinné révy, které jsou staré jako lidstvo samo. Místní vinaři a odborníci velmi rádi a často experimentují s novými hybridy. Jedním takovým je i nově vzniklé víno Gergana, které vzniklo křížením odrůd Dimyat a Muscat Otonel. Ze dvou původně méně oblíbených odrůd se podařilo vyšlechtit vynikající révu odolnou vůči chladu i hnilobě. Vzniklé víno vyniká čirým vzhledem s krásně světle žlutou barvou s nazelenalým nádechem.
K čemu ochutnat červené víno Syrah?
Vyznáte-li se trochu ve vinných odrůdách, pak jistě víte, že se červená vína pijí primárně ke zvěřině a červeným masům. Nikdo vám ovšem nemůže zakázat vychutnat si skleničku vynikajícího bulharského vína Syrah při letním večeru. Tato odrůda je pěstována také ve Francii a Austrálii, ovšem pouze na Balkáně má svou původní charakteristickou chuť. Ta je ovlivněna nádechem borůvek, švestek a dokonce fialek.
Pokud byste chtěli ochutnat vynikající evropská vína, rozhodně se zaměřte na vína pocházející z Bulharska. Neznámé odrůdy vás svou lahodnou chutí určitě překvapí.