Pro milovníky ryb je vždy příjemné najít recept, který se stane jejich oblíbeným. K těm, kteří lidé velmi často vyhledávají, patří jeden z nejslavnějších pokrmů Baskicka. Jde o tresku s omáčkou Pil Pil. Není potřeba mnoho surovin. Vystačíte si jen se čtyřmi, a to treskou, česnekem, sušeným chilli a olejem. Zajímavá a jednoduchá technika přípravy potěší každého a lahodná omáčka je pak třešinkou na pomyslném dortu.
Ingredience
- 4 filety tresky s kůží
- 6 – 8 stroužků česneku
- 3 chilli papričky
- 250 ml extra panenského olivového oleje
- Sůl dle chuti
Postup
Tresku osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou. Na pánvi z keramiky či kamene (ne teflonu), rozehřejeme olej na střední teplotu. Mezitím nasekáme polovinu česneku, druhou necháme v celku na ozdobu.
Do oleje nejdříve přidáme celé stroužky česneku a chilli. Pak přidáme nasekaný česnek, čímž dostane olej mnoho chuti. Necháme vařit, dokud česnek nezezlátne. Následně chilli papričky a česnek vyjmeme a položíme na papírové utěrky, abychom odsáli přebytečný olej.
Je čas na ochuceném oleji smažit tresku. Necháme ji z každé strany 2 – 3 minuty osmažit dle velikosti filetů. Jakmile je ryba hotová, odstraníme ji z pánve a vypneme sporák. V oleji je po rybě trocha želatiny, díky ní můžeme připravit omáčku.
Jakmile olej mírně vychladne na asi 40 – 60 °C, začneme s přípravou omáčky. Pro získání emulze z oleje a rybí želatiny, obsah pánve energicky 3 – 5 minut šleháme metličkou. Dosolíme a podáváme s chilli papričkami a celým česnekem.
Tipy na doladění omáčky: Jestliže se stane, že omáčka nemá správnou konzistenci, lze ji slít z pánve a tyčovým mixérem trochu vyšlehat. Pozor, nešleháme příliš dlouho, jinak moc zhoustne.
Druhou možností je vyndat polovinu omáčky z pánve, přidat špetku kukuřičného škrobu a tyčovým mixérem vyšlehat. Pak promícháme se zbytkem omáčky v pánvi.
Mnoho dalších lahodných receptů, ale i vše potřebné pro přípravu španělských pokrmů, najdete na eDelikatesy.cz. Rádi vám zde s výběrem správných surovin poradí.