Základní kynuté těsto
- 450 g pšeničné mouky hladké
- 250 g pšeničné mouky hrubé
- 100 g Irbis se sladidly z rostliny stévie
- 50 g droždí
- 50 g oleje
- 20 g vepřového sádla
- 300–350 ml mléka
- sůl
- 1 žloutek
Postup: oba druhy mouky promícháme, prosejeme sítkem a vsypeme do mísy. Na dně mísy s moukou vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko zahřejeme na teplotu 30 °C. Cca 100 ml ohřátého mléka nalijeme na droždí v míse a s malým množstvím mouky vyrobíme velmi řídké těsto (omládek). Necháme v teplém prostředí vykynout. Do hrnečku nalijeme ohřáté mléko, v něm rozpustíme sladidlo Irbis Stévie, žloutek, olej, sádlo, sůl. Takto upravenou směs nalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme v hladké, nelepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teplém prostředí vykynout. Těsto je správně vykynuté, když zvětší svůj původní objem opět minimálně na dvojnásobek. Těsto po vykynutí opět promícháme, tj. přetužíme (odstraníme plyny a kvasinkami vzniklé kyselinky, které způsobují tzv. pálení žáhy) a znovu necháme vykynout. Takto vyrobené těsto je připravené k dalšímu tvarování a plnění.
Náplně do koláčů a závinů
Tvarohová
- 250 g měkkého tvarohu
- 50 g Irbis se sladidly z rostliny stévie
- 10 g pudinku s vanilkovou příchutí (1 kávová lžička)
- 2 žloutky
- špetka mletého anýzu
Postup: všechny uvedené suroviny vidličkou promícháme, až vznikne stejnorodá, hladká náplň.
Maková
- 150 g máku
- 50 g Irbis se sladidly z rostliny stévie
- 300 ml mléka
- 20 g másla
- strouhanka
- mletá skořice
Postup: mák na mlýnku pomeleme. Mléko uvedeme do varu (v hrnci nenáchylném k připalování), vsypeme pomletý mák a necháme projít varem. Sundáme z plotny, přidáme sladidlo Irbis Stévie s máslem, promícháme a necháme mírně zchladnout. Přidáme špetku skořice a směs zahustíme strouhankou.