Jaké parametry jsou nejdůležitější?

U sušiček potravin existuje hned několik základních parametrů, které je zapotřebí sledovat. Nejvíce by vás pochopitelně mělo zajímat samotné sušení, tedy jakou technologií probíhá, jak je rychlé a jak je efektivní. Důležité také je, aby při procesu sušení nemizely z potravin důležité vitamíny. Dalším důležitým kritériem je obsluha – ovladatelnost přístroje, možnosti nastavení a ovládání. Vzhledem k tomu, že sušičky ve většině případů pracují v domácnosti, je zapotřebí sledovat i jejich hlučnost. Dále by vás při výběru měla zajímat spotřeba elektrické energie, bezpečnost výrobku a kvalita provedení konstrukce.

 

Na sušičky se detailně zaměřil i dTest

Společnost dTest, nezávislá nezisková organizace je na českém trhu jedním z nejuznávanějších specialistů při testování a posuzování kvality produktů. Za dobu svého působení na trhu od roku 1992 podrobila detailním testům více než 16 000 výrobků. Prováděné testy jsou vždy komplexní a hlavně nezávislé. Jedním z posledních testovaných produktů jsou právě i sušičky potravin. A jak samotný test dopadl?

Vítěznou sušičkou ze všech testovaných se stal model Domo DO325VD. Proč a jakými vlastnostmi vyniká tento model a předčil ostatních 13 testovaných produktů? Na tuto otázku odpoví paní Hana Hoffmanová, šéfredaktorka časopisu dTest

CITACE: Dobře suší, je bytelná, málo hlučná a potřebujete-li ji přenášet či převážet, oceníte i nízkou hmotnost. S necelými dvěma kilogramy je dvakrát lehčí než nejtěžší model v testu. Výrobce u ní navíc slibuje i možnost přípravy sušených ryb, těstovin nebo chlebových krutonů.

 

Jak vlastně správně sušit?

Ani ta nejkvalitnější sušička nedokáže dokonale usušit každou potravinu bez lidské pomoci. O sušené potraviny a bylinky musíte pečovat. Každá potravina má na sušení jiné nároky, na teplotu i dobu sušení. Bylinky je zapotřebí sušit jinak než maso. Kvalitní modely vám sice se sušením různých potravin mohou poradit a pomoci, ale dosažení dokonalého výsledku je vždy na vás. A jaké jsou základní rady pro sušení?

  • Sušíme jen čerstvé plody
  • Krájíme na plátky o síle 0,5-1 cm
  • Zbavíme všech nejedlých částí (pecky)
  • Ideálně necháme plody blanšírovat
  • Procesu hnědnutí zabráníme namočením do citronové šťávy ještě před sušením
  • Plody čerstvé, ale nepřezrálé

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno