Pití kávy představuje pro spoustu lidí určitý rituál. Jedni si ji dopřávají po ránu, druzí po obědě, dalšísi na ni pochutnávají doma, jiní si na ni raději zajdou do oblíbené kavárny. Zvyky se liší nejen člověk od člověka, ale i stát od státu. I zde platí: jiný kraj, jiný mrav.
Vietnam
Málokdo ví, že Vietnam je hned po Brazílii druhým největším producentem kávy na světě. Pije se tady překapávaná a připravuje se pomocí speciální hliníkové konvičky zvané phin, na jejímž dně se nachází sítko. Jste-li „odkojení“ klasickými kávovary, pak to pro vás bude jistě exotický zážitek. Specifikem vietnamské kávy je její síla a také sladkost. Protože tady příliš neznají sladké dezerty, kompenzují si to právě tím, že do hrníčku hojně nalévají kondenzované mléko a ještě cukr. Protože si povzbuzující nápoj Vietnamci vychutnávají opravdu dlouho, vkládají ho do skleničky s horkou vodou, aby si uchoval svou teplotu.
Itálie
Káva a Italové – to je spojení, které neodmyslitelně patří k sobě. Svou kávovou kulturou jsou proslavení po celém světě, neexistuje žádný jiný národ, který by si na ní tak zakládal. Svůj oblíbený šálek si tady navíc umí opravdu vychutnat, populární „to go“ či „také away“ verze tady tak budete hledat jen velmi obtížně. Pití kávy ve spěchu a za chůze Italové vnímají jako barbarství a neúctu. Dopřávají si ji pěkně v poklidu, a to nejčastěji ve svých oblíbených barech, což jsou podniky mezi kavárnou a cukrárnou. Přečtou si přitom noviny a zakusují briošku s krémem – zkrátka pohoda se vším všudy. Mnozí si ale připravují chutný povzbuzující nápoj také v pohodlí domova, ostatně moka kávovar tvoří nedílnou součást každé italské domácnosti.
Arábie
V arabských zemích se káva pije již od prvního tisíciletí. Patří ke znakům pohostinnosti, když vám ji někdo nabídne, je naprosto nemožné ji odmítnout. Připravují ji tady v džezvě a přidávají do ní cukr a koření, především kardamom, vanilku a skořici, které překrývají hořkou chuť kávy. Bez těchto ingrediencí ji pijí jen při smutečních hostinách, při všech ostatních příležitostech musí být nasládlá. Budete-li si tady čerstvou kávu dopřávat, pamatujte na jednu velmi důležitou věc: nechcete-li, aby vám hostitel nápoj neustále doléval, položte šálek dnem vzhůru nebo na stranu. Právě to je totiž signál, že „máte dost“. Tak si na to dejte pozor.