Tento recept z kategorie vegetariánské kuchyně Vás zasytí, je chutný a velmi jednoduchý na přípravu.
Co potřebujeme: květák, kvalitní tvrdý sýr, máslo, mouka, mléko, sůl, na posypání pažitka
Doba přípravy: 10 min příprava + 1 hod vaření
Postup:
Květák umyjeme, dáme vařit do horké osolené vody (zachová se chuť květáku), vaříme do poloměkka, aby se nerozpadal. Po uvaření scedíme, nenecháme vychladnout ale zchladíme studenou vodou. Sýr nařežeme na hranolky (podle velikosti květáku). Celý květák prošpikujeme těmito sýrovými hranolky.
Připravíme si bešamelovou omáčku. Z másla a mouky připravíme bílou jíšku, kterou zalijeme vlažným mlékem, takovým množstvím aby se omáčka dala nalévat. Zapékací mísu potřeme máslem a vložíme dovnitř květák. Zalijeme bešamelovou omáčkou. To vše přikryjeme nastrouhaným sýrem. Posypeme pažitkou a dáme zapékat cca 30 min. při 180 stupních, dokud nevstoupí růžovou barvu.
Podáváme s listovým salátem, rajčaty nebo jinou zeleninou podle chuti.