Když se zamyslíme, málokterá levná věc z kuchyně zastane tolik práce, jako právě obyčejná vařečka. Naštěstí v dnešní době už nemusíme zadělávat kynuté těsto ručně, na to máme kuchyňské roboty, ale bez vařečky se v kuchyni neobejdeme.
S nástupem teflonových pánví spousta lidí vyměnila kovové obracečky a dřevěné vařečky za plastové náčiní. K tomu až tak není důvod, protože dřevěné vařečky nepoškodí povrch teflonových pánví, pokud se tedy nesnažíte vařečkou odstranit připečený pokrm. Dřevo je velmi vděčný materiál na výrobu v podstatě čehokoliv – je lehce odbouratelné a ekologické. I když jsou dřevění pomocníci do kuchyně v nemilosti, každý z nás by měl mít kvalitní dřevěnou vařečku. Víte, proč rajská od babičky chutná tak jedinečně a vy ji neuvaříte stejně, i když máte recept? Tajemství určitě nebude pouze v kuchařských dovednostech, ale i ve vařečce.
Historie
Dřevěné lžíce a naběračky jsou tu s námi od pravěku, i ve starém Egyptě se našly dřevěné příbory. Naši předci si dřevěné lžíce a vařečky vydlabávali během dlouhých zimních večerů ze dřeva sami. My už dnes nejsme tak šikovní, ale můžeme si vařečku pořídit například na internetu, nebo nyní na vánočních trzích od nějakého místního řemeslníka.
Jaké jsou výhody vařečky?
Dřevěné vařečky jsou velmi odolné, neochlazují vařený pokrm – jako kovové lžíce. Nespálíte si při ochutnávání pusu. Navíc, i když vaříte kyselé jídlo, nenaruší to strukturu dřeva, jak se to stává u jiných materiálů. Navíc dřevěná vařečka vám nepoškrábe pánve, ani hrnce. Jídlo nebude mít kovovou ani plastovou pachuť. Dřevěné vařečky jsou vždy BPA free, protože jednoduše ftaláty, ani jiné škodlivé součásti plastu neobsahují, jsou tedy vhodné i na míchání pokrmů pro nejmenší dítka. Dřevo navíc nádherně voní. Vypadají stylově i jako zajímavá dekorace do kuchyně.
Nemusíte se bát ani další pověry, která tvrdí, že dřevo je porézní a díky tomu se pomocí dřevěných prkének a vařeček množí v kuchyni bakterie. Existují dokonce lékařské studie, které porovnávali množení bakterií na plastových, kovových a dřevěných površích v kuchyni, překvapivě se ukázalo, že na kovových a plastových prkénkách se bakterie během jednoho dne rozmnožily mnohem rychleji, než na starém klasickém dřevěném povrchu.
Dřevěná vařečka ve vás také vyvolá vzpomínky na babičku, když pekla dezert k nedělní kávě. Dřevo navíc dobře padne do ruky a je velmi příjemné.