Ve známé pohádce jedna chudá dívka zjistila, že oříšky jsou kouzelné. A je to tak i ve skutečnosti. Vždyť přece vitalita se snoubí s krásou. Seznamme se s kešu oříšky a jejich pohádkovým bohatstvím, nabídnou nám šaty zdobené zdravím.
Kešu ořechy mají skvělou chuť a jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. Jednou z nejcennějších funkcí kešu je to, že sráží naši hladinu cholesterolu (snižují ho) a pomáhají při anémii.
Mají vysoký obsah vitamínů (kyselina listová, vitamín B) a minerálních látek (železo, zinek, mangan, měď, fosfor, hořčík), které blahodárně působí na náš organismus. Dále obsahují prospěšné omega – 3 a omega – 6 mastné kyseliny. Jsou jedinečným přírodním antidepresivem.
Kromě svých účinků na zdraví mají také široké využití v kuchyni díky své jedinečné chuti. Skvěle se hodí do sladkých i slaných pokrmů a hojně se využívají na přípravu raw dezertů. Vytvořme si zdravé jídlo s bohatstvím kešu oříšků a věřím, že si i pochutnáme.
Oříšková „sýrová“ pomazánka se sušenými rajčaty a bylinkami
Suroviny:
100 g oříšků, 50 g slunečnicových semínek, snítka čerstvé petrželky a koriandru, 50 g sušených rajčat, 20 g lahůdkového droždí, 0,5 dcl olivového oleje, 0,5 dcl vody, 20 g česneku, ¼ citronu, špetka soli
Postup:
Kešu a slunečnici a sušená rajčata namočíme den předem (můžeme namočit vše dohromady). Druhý den vodu slijeme a propláchneme čerstvou vodou. Do mixéru vlijeme olej a vodu a všechny ingredience. Nakonec vsypeme namočené suroviny. Mixujeme do hladka nejlépe v kvalitnímvysokootáčkovémkuchyňském mixéruRM-2000 od Oravy, který zvládne rozmixovat i oříšky a každou tužší hmotu. Jinak každý mixér utáhne jinak hutnou hmotu, takže pak můžeme doplňovat vodu dle potřeby.
Po takovém jídle se jistě budeme cítit přímo pohádkově. Nezbývá nám, než se jít oddat lahodné chuti kešu ořechů a vyzkoušet skvělou pomazánku. Tak do toho!