Živý nápoj
Obecně je kombucha čajový nápoj s kvasinkovými kulturami, jež má významné léčivé účinky, díky obsahu řady významných látek. Kombucha nápoj obsahuje vysoké množství živých probiotických kultur, odtud označení kombuchy jako živého nápoje. Dále obsahuje celou řadu vitamínů (C, D, E, K, vitamíny skupiny B) a minerálů (draslík, vápník, zinek apod.), enzymů, organických kyselin, protirakovinných catechinů a dalších prospěšných látek. Tento nápoj má přírodní zakalení a jeho chuť záleží na kvašení a dochucení. Jde o velice osvěžující a chutný nápoj.
Zdravotní přínosy
Nápoj z kombuchy se používá na podporu látkové výměny, posílení imunity, zmírnění stresu a únavy, bolesti hlavy a podobně. Má také pozitivní vliv na zažívací potíže, obezitu, depresi, srdeční onemocnění apod. Mezi další významný přínos patří prevence proti zhoubnému bujení v lidském těle, a to díky obsahu již zmíněných catechinů. Kombuchový nápoj napomáhá také k odstraňování škodlivých látek z těla.
Příprava kombuchy
Příprava kombuchy se liší na základě jednotlivých receptur. Hlavními přísadami jsou především zelený čaj (ale někdy také černý čaj) a komplex bakterií a kvasinek. Při jeho přípravě pak nedochází k žádné tepelné ani chemické úpravě. Kombucha nápoj si lze určitě vyrobit i v domácích podmínkách, stačí si jen najít recept na internetu a koupit dané suroviny. Postup není nikterak složitý, jen trochu zdlouhavý. Kombuchový nápoj lze samozřejmě pořídit již hotový. V České republice ho nabízí například společnost MAGU, a to na svém e-shopu www.magukombucha.cz.