Všimli jste si, že jsou v obchodech celoročně k dostání linecká kolečka nebo nejrůznější linecké cukroví? To proto, že ho máme rádi. I když jej mnozí z nás pečou především na Vánoce, hodí se k podávání při jakýchkoli oslavách nebo hostům ke kávě nebo šálku výtečného čaje. Stačí jen zvolit správný typ vykrajovátka a lahodnou marmeládu.
Zde je recept na těsto, které vám bude chutnat, také se s ním skvěle pracuje. Linecké vám budou všichni závidět, a pokud jej pečete „domácím“, připravte se na to, že po vás budou chtít hned novou „várku“.
Linecké cukroví hned měkké
Je to tak. Tento recept je na linecké, které můžete ihned podávat. Je totiž z vláčného těsta, které je dlouho moc dobré. Pokud jej upečete s velkým předstihem, i to je možné. Stačí jej uložit na pár týdnů do ledničky a pak z něj mít mírně křupavé cukroví. Jen v takovém případě promažte marmeládou až před podáváním. Mangová marmeláda je šťavnatá, a tak jako rybízová, vás i tato mile kvapí, jak dokonale se hodí právě na linecké, do něhož se přidává vanilka.
Ingredience
- 210 g hladké mouky
- 125 g změklého másla
- 70 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové šťávy
- Mangová marmeláda na promazání
Postup
Mouku a cukr prosejeme přes sítko a přidáme máslo, žloutek, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Rukama zpracujeme do hladkého, pevného těsta. Necháme hodinu odležet v ledničce.
Poté si posypeme vál cukrem nebo moukou a z těsta vyválíme plát asi o tloušťce 3 – 4 mm. Vykrájíme tvary dle příležitosti, na kterou jej chystáme. Ukládáme na plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10 minut na 180 °C. Jakmile začne po okrajích růžovět, vyndáme z trouby. Necháme vystydnout a pomažeme mangovou marmeládou.
Mangovou marmeládu, stejně jako jiné mnohé delikatesy, se kterými se jen tak nesetkáte, najdete na eDelikatesy.cz.
Tam jste kupovala nádobí jak jste posílala ten odkázek, jo? Tak to je super, to bych si ráda také něco koupila. Kouknu se tam hned, ať na to nezapomenu.
Ale tak zase na druhou stranu pokud doma nemají kvalitní titanové nádobí tak asi musí hodně improvizovat, že? Já vím jak jsem na tom byla jako studentka, to byla léta kdy jsem šla raději s kamarády pít než si doma sama vařit.
Také ujíždím z těch lidí kteří jdou grilovat třeba ven a nebo jdou teprve 22. prosince péct cukroví a diví se že je všecno vykoupené. Z takových lidí opravdu teču, to snad není pravda jak někdo takto nedokáže plánovat.
Takové cukroví bych si také moc ráda dala. A jak říkáte je dobré být už rovnou připraven na ten podzim. To hodně lidé zapomíná že si vlastně může řadu věcí už teď připravit. Vůbec nechápu tu myšlenku toho, že si zajedu koupit maso třeba na poslední chvíli.