Málo kdo by řekl, že segedínský guláš není typickým maďarským jídlem. V Maďarsku ho dokonce velká část populace vůbec nezdá. Zatímco v našich krajinách je guláš takřka národním jídlem, v ostatních zemích se na jídelníček vůbec nedostává. Jak vůbec vznikl tento velice chutný pokrm a proč nemá žádnou spojitost s Maďarskou kulturou a tamními jídelními zvyky? Jde o to, že segedínský guláš nedostal svůj název podle maďarského města Szeged. Ve skutečnosti se tato masová omáčka se zelím jmenuje Szekeley gulyás a podobá se hodně gulášové polévce.
Tradiční recepty na segedínský guláš
Za zrodem této výtečné omáčky a pro mnohé i nejoblíbenějším jídlem stojí budapešťský soudce Szekeley. Říká se, že při návštěvě jedné z hospod dostal obrovský hlad. Bohužel mu nabídli cikánský guláš, na který neměl chuť a nic kromě zakysané smetany a kysaného zelí již v putyce nebylo.
Tak se začal psát první, dnes již tradiční recept na segedínský guláš. Zde vidíte, jak stačí málo k tomu, abyste i vy vymysleli celosvětově proslulý recept. Maďaři o našem segedínském guláši říkají, že je hodně podobné kološvarskému zelí.
Maďaři ho vaří
I přes to, že segedínský guláš není typickým maďarským jídlem, na stolech se občas objevuje, ale nejedná se o preferovanou pochutinu. Nakonec je důležité, podle jakého receptu tento guláš děláte. Každý má své tipy a nápady na vylepšení.
Pokud hledáte vhodnou inspiraci, určitě navštivte internetové stránky http://segedinsky-gulas.cz/ kde naleznete nepřeberné množství inspirativních receptů jak pro vegetariány, tak příznivce masitých pokrmů. Udělejte se na víkend výborné jídlo a nezapomeňte, že nejlepší je uleželý minimálně jeden den. Teprve až po té se jednotlivé chutě skvěle propojí a vznikne výrazné jídlo, které je navíc díky přidanému zelí zdravé.