Udělat opravdu dobrý chřest není úplně těžké. Nejtěžší ovšem je koupit opravdu čerstvý kvalitní chřest!
Zkuste si uvařit tradiční chřest nebo chřest na sladko a uvidíte.
Tradiční chřest
Ingredience
Chřest
Cukr
Máslo
Citron
Sůl
Postup
Chřest bílý celý oloupeme. U zeleného chřestu stačí oloupat cca poslední třetinu stonku (pazochu).Vaříme v osolené vodě se špetkou cukru, plátkem másla a kolečkem citrónu. Podle tloušťky výhonků postačí doba 7 až 12 minut na jeho změknutí. Po uvaření chřest nesmíte ponořit do studené vody, jako se to dělá např. s brokolicí. Chřest by ztratil všechny vitamíny a oslabila by se jeho chuť. Nejlepší příloha k chřestu je klasicky maso. Co třeba grilované?
Chřestový desert s jahodami a vanilkovým krémem
Ingredience
bílý chřest
Jahody
Žloutek
Tvaroh
Vanilka
Cukr
máslo
Postup
Bílý chřest krátce povaříme v neosolené vodě a na másle s cukrem restujeme doměkka. Z cukru, tvarohu, žloutku a vanilky vyšleháme nad vodní párou jemný krém. Podáváme s čerstvými jahodami.