Že jste o nich ještě neslyšeli? Ne, opravdu nemáme na mysli staré známé hlízy, které nechtíc prošly mrazem třeba ve studeném sklepě a následně zesládly. Sladké brambory alias batáty jsou úplně jiným druhem zeleniny.

Jde o hlízy rostliny známe jako povijnice batátová (Ipomoea batatas). Tyto zdravé brambory od těch obyčejných odliší především jejich tvar (jsou spíše podlouhlé až zašpičatělé) nebo barva dužiny, která bývá oranžová. Může za to vysoký obsah karotenoidů, ale to není jediné zdravotní pozitivum.

 

Proč bychom měli jíst sladké brambory?

Inu, především proto, že jsou nutričně velmi hodnotné. Obsahují na příklad železo, vápník, draslík, bílkoviny, cenné uhlohydráty a také kyselinu listovou. Vysoké množství vlákniny se pak postará o to, aby jídla z batátů byla sytá a dlouho udržela vaše zažívání v činnosti. Proč si do jídelníčku přidávat vlákninu z externích zdrojů, když existují tak chytré plodiny jako právě batáty?

Obsah vitamínů a minerálů dělá z batátů skvělou potravinu sloužící jako prevence třeba proti rakovině, kardiovaskulárním nemocněním, degenerativním onemocněním očí anebo depresím.

 

Jaké druhy batátů existují? Šikovný průvodce pro maximální kulinářský zážitek!

Udělejte pro sebe něco dobrého a vychutnejte si sladké brambory třeba pečené, smažené nebo vařené. Nemusíte je ani loupat, stačí dobře očistit. Na co se právě vaše batáty hodí nejlépe poznáte podle toho, jak vypadají:

  • Červené batáty, které mají oranžovou dužinu, se nejlépe uplatní při vaření a zapékání. Nakrájejte je na plátky, posypte svým oblíbeným kořením, zakápněte olivovým olejem a upečte. Výsledkem budete příjemně překvapeni!
  • Bílé batáty s nažloutlou dužinu usmažte nebo nastrouhejte do těsta na koláče nebo slané dobroty.
  • Existují také oranžové batáty (jam) nebo vodní, ale ty u nás seženete spíše zřídka.

Takže až příště batáty v oddělení ovoce a zeleniny uvidíte, určitě je přihoďte do košíku. A uvidíte, že se pro ně budete velmi rádi vracet!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno