Dali jste si letos nějaké novoroční předsevzetí? Většina z nich se točí kolem rozhodnutí zhubnout – to ale neznamená, že musíte ze svého jídelníčku úplně vypustit i sladké a zejména pak čokoládu. V dnešním článku se dozvíte, proč vás nemusí trápit výčitky svědomí, když si ji čas od času dopřejete.
Která čokoláda má na vaše zdraví největší přínos?
Na tuto otázku existuje vcelku jednoduchá odpověď – čím kvalitnější, tím lepší. To znamená, že čím méně ingrediencí najdete na obalu, tím lépe. Ta správná čokoláda by se totiž měla skládat jen z několika málo ingrediencí – kakaové hmoty, kakaového másla, třtinového cukru a emulgátoru (sójového lecitinu). Pokud se rozhodnete pro mléčnou čokoládu, pak v ní najdete i sušené mléko.
A která složka v čokoládě je nejzdravější? Jak asi tušíte, cukr ani mléko to asi nebude. Největší přínos na naše zdraví má právě kakao. Čím více ho tedy v tabulce čokolády je, tím lépe. Nemusíte se ale nutit do extra hořkých čokolád s 90 % kakaa. Stačí, když bude vaše čokoláda obsahovat alespoň 70 % kakaové hmoty, abyste zaznamenali pozitivní dopad na vaše zdraví.
Podílem kakaa to ale nekončí – důležité je vzít v potaz také způsob zpracování samotných kakaových bobů a následnou výrobu čokolády. Sušení, pražení, fermentování a další zpracování by mělo být ideálně co nejšetrnější, aby si kakaová hmota zachovala co nejvíce cenných látek.
Přínosem hořké čokolády je také fakt, že samovolně potlačuje chuť na sladké. Zatímco levné a přeslazené čokolády v nás vyvolávají touhu spořádat celou tabulku čokolády na posezení, u hořké čokolády nám naopak stačí jen malý kousek, abychom se cítili sytí. Řiďte se tedy pravidlem: čokoládu ano, ale kvalitní a v rozumném množství.
Antioxidanty, vitamíny a minerální látky
Již staří Mayové a Aztékové věděli o blahodárných účincích čokolády a používali ji jako součást léčebných rituálů. A co najdete v kvalitním kakau za zdraví prospěšné látky? Především se jedná o zásobárnu antioxidantů, vitamínů a minerálních látek. Zároveň obsahuje Omega-6 mastné kyseliny a dokonce i vitamíny B a K.
Antioxidanty, které naleznete právě i v kvalitní čokoládě, v našem těle ničí škodlivé volné radikály, díky čemuž snižují riziko výskytu rakoviny.
Pro naše tělo jsou životně důležité minerální látky, které napomáhají s růstem tkání a podílejí se na zpracování a přeměně živin. Minerální látky si lidské tělo nedokáže samo vytvořit a proto je zapotřebí je přijímat v dostatečném množství potravou. Z kakaa získáte důležitý přísun hořčíku, draslíku, fosforu, železa, vápníku a fluoru.
Kakao v čokoládě zároveň napomáhá snižovat krevní tlak a srážlivost krve, čímž zároveň snižuje riziko infarktu myokardu. Pozitivně působí i na naše srdce a cévy a zvyšuje prokrvení těla.
Stimulant a afrodiziakum v jednom
Že je čokoláda přirozeným afrodiziakem věděli už Aztékové. Jejich vládce Montezuma údajně vypil i deset pohárů čokolády denně. Otázkou je, zda si na při takovém množství nevytvořil na tento lahodný nápoj toleranci. Lví podíl na afrodiziakálních účincích čokolády nese alkaloid fenylethylamin, kterému se z dobrého důvodu přezdívá „droga zamilovaných“.
Kakao je zároveň výborný stimulant centrálního nervového systému. Zvyšuje bdělost a pozornost a mimo jiné má povzbuzující vliv na činnost mozku. Studenti a vytížení lidé čokoládu konzumují z toho důvodu, že zahání pocit únavy a zároveň celkově zlepšuje naši psychiku. Samotná chemická struktura čokolády ji tedy předurčuje k tomu, aby nám dělala dobře.