V případě, že se nechcete stravovat přímo v restauracích a jídelnách, ale raději si pokrmy vychutnáte doma, v práci, případně někde v jiných prostorách, je dobré si pořídit speciální nádoby, v nichž zůstane jídlo po určitou dobu v konstantní teplotě. Pro hlavní chody a polévky jsou k tomu ideální jídlonosiče.
Jídlonosič je perfektním nádobím, díky němuž se dá snadno přenášet až několik druhů jídel, respektive chodů v jedné ruce. Obvykle má sada několik pater, běžně od dvou do čtyř, což je rozdíl oproti ešusům. V obchodech se dá narazit především na modely z plastu, hliníku a nerezu. Dříve dominovaly klasické hliníkové varianty, ty však nejsou ideální, protože se snadno poškrábou, navíc mohou v jídle zanechávat nepříjemnou pachuť, zvláště u teplých pokrmů. Lepší volbu tedy představuje plastový a nerezový materiál.
Plastové nádobí
Pokud se použije pro jídlonosič plast, znamená to, že musí být skutečně kvalitní, aby odolal vyšším teplotám, protože se zde předpokládá, že v nádobí budete nosit horké polévky a omáčky. Výhodou je, že se jídlonosič z plastu dá snadno uchovávat třeba v chladničce, ale i mrazničce, je-li to zapotřebí. Možná oceníte i nižší pořizovací cenu, nejlevnější plastové modely se dají zakoupit klidně i za méně než 200 Kč.
Nerezový nosič jídla
Asi nejlepším materiálem je pro jídlonosič nerez. Ten nejenže dobře zadržuje teplo, takže vám v něm jídlo vydrží teplé poměrně dlouhou dobu poté, co jej do něj umístíte, ale má i další dobré vlastnosti. Zmínit lze dlouhou životnost a odolnost vůči poškození, takže se hodí třeba i na cesty. Nesmíte však zapomenout na to, že se oproti plastu nerezové jídlonosiče nesmějí dávat například do mikrovlnné trouby, takže při případném ohřevu je nutné pokrmy přemístit do patřičného nádobí.
V současné době někteří výrobci nabízejí jídlonosiče spolu s termoobaly. Díky nim se prodlužuje doba, po kterou zůstávají jídla teplá. Samotný obal je lehký a snadno přenositelný.